گوگل آنالیتیکس صرفا ابزاری برای تحلیل داده های سایت نیست. اگر هوشیار باشید می توانید چیزهای جالبی از آن یاد بگیرید که استراتژی و تاکتیک های سئو شما را متحول می کند. این ایده های سودمند می توانند به شما فرصت مناسبی برای پیشی گرفتن از رقبا بدهند.
از معیارهای تعامل و اشتراک گذاری مخاطبان گرفته تا معیارهای فروش و نرخ تبدیل دانش شما را در این زمینه تقویت می کنند. پس بیایید با چند مورد از این ایده ه های ناب گوگل آنالیتیکس آشنا شویم. این ایده ها دیدگاه شما را عوض می کنند و با استفاده از آن ها می توانید تاکتیک های تازه ای را برای بهینه سازی سایت خود پیاده سازی کنید.
1. سگمنت های سفارشی یا شخصی سازی شده
قسمت های سفارشی یکی از مهم ترین و کلیدی ترین قابلیت های گوگل آنالیتیکس می باشد که به شما اجازه می دهد ترافیک خود را که از کانال های مختلفی کسب می کنید مشاهده و آنالیز کنید. این داده ها به صورت آماری و گرافیکی به ترتیب تاریخ و اهمیت برای تمام صفحات وبسایت شما در دسترس هستند.
این شخصی سازی تقریبا با تمام داده های سایت در ارتباط است. مدت زمان حضور در سایت، مشاهده ی صفحات خاص، صفحات خروج و سایر شاخص های عملکرد کلیدی سایت به صورت کامل در این بخش پوشش داده شده اند. در ضمن می توانید این داده های را طبقه ّبندی و فیلتر کنید و نسبت به مکان جغرافیایی و یا زمان دسته بندی کنید.
مواردی هستند که می توانید از این طریق کنترل کنید. اگر می خواهید داده های آماری را به صورت گرافیکی مشاهده کنید روی Demographics کلیک کنید و مخاطبان خود را به ترتیب سن و یا جنسیت طبقه بندی کنید.
خودتان ها هم می توانید سگمنت های مختلفی را ایجاد کنید تا رفتار کاربران را مانیتور کنید. به طور مثال می توانید از ID ذخیره شده در مرورگر کاربران استفاده کنید تا کاربران جدید و یا کاربران بازگشتی خود را دسته بندی کنید.
2. رصد کردن ترافیک موبایل
اهمیت ترافیک موبایل روز به روز بیشتر می شود. از طریق گوگل آنالیتیکس می توانید به راحتی ترافیکی که از طریق موبایل روی سایت شما ایجاد می شود را مشاهده کنید. مشاهده ی این داده ها می تواند تاثیر بسزایی در بهینه سازی تجربه ی کاربری موبایلی شما داشته باشد. از چند طریق می توانید به این داده ها دسترسی پیدا کنید:
- با مشاهده نرخ تبدیل موبایل برای هر صفحه که با اضافه کردن یک سگمنت شخصی سازی شده قابل دسترسی است.
- با مانیتور کردن بانس ریت موبایل که در قسمت بانس ریت یا همان نرخ پرش قابل دسترسی است و اطلاعات مربوط به موبایل را به شما نشان می دهد.
- مقایسه نرخ پرش موبایل و نرخ پرش دسکتاپ که می تواند به معنای کیفیت بهینه سازی هر یک از این قسمت ها باشد. اگر تجربه ی کاربری موبایل یا دسکتاپ شما ضعیف باشد مسلما نرخ پرش بالاتری خواهد داشت.
3. تمرکز برای قسمت جستجوی سایت
اگر قسمت جستجو در سایت خود دارید می توانید داده های بسیار زیادی از آن استخراج کنید و ببینید کاربران شما چگونه از جستجو استفاده می کنند. این مورد در ایجاد یک استراتژی کانتنت مارکتینگ و سئو بسیار تاثیرگذار است تا بتوانید متناسب با علایق کاربران خود محتوا تولید کنید و بهینه سازی کنید. شما می توانیدت تعداد جستجو کنندگان را ببینید و رفتار آن ها و دفعات جستجو را مشاهده کنید.
برای مثال اگر درصد زیادی از ترافیک شما از قسمت جستجوی سایت استفاده می کنند احتمالا به این معناست که رابط کاربری ایراداتی دارد و دسترسی به برخی قسمت های سایت امکان پذیر نیست و کاربران به اجبار از این قسمت استفاده می کنند. در حقیقت رفتار عمده ی کاربران شما می تواند نمایی از فعالیت شما باشد.
افراد بیشتر به منظور پیدا کردن محصولات یا محتوای موردنظرشان از بخش جستجوی سایت استفاده می کنند.
حالا یک مثال دیگر: اگر تعداد افراد زیادی یک اصطلاح یا کلمه ی خاص را جستجو می کنند و به نتایج خاصی نمی رسند به این معناست که وبسایت شما از نظر محتوا در این زمینه ی خاص ضعف دارد و اگر از این داده ها استفاده کنید می توانید استراتژی های مختلفی را برای بهره برداری از این داده ها به کار ببندید. یا اگر کاربرهای زیادی به دنبال یک محصول خاص در سایت شما هستند می توانید نهایت بهره را از این مورد ببرید و اگر این محصول موجود نیست هر چه زودتر آن را موجود کنید.
4. بانس ریت و چند نکته ی رازآلود
نرخ پرش سایت درصد افرادی است که از وبسایت شما بازدید می کنند و صرفا بعد از بازدید از یک صفحه آن را ترک می کنند. حالا بگویید این داده ها به چه درد شما می خورند.
نرخ پرش بالا همیشه به معنای تجربه ی کاربری ضعیف نیست. در اکثر مواقع نشان دهنده ی این است که کاربران آنچه که به دنبالش بودند را در سایت شما پیدا نکرده اند و این مورد را صرفا با بازدید از یک صفحه متوجه شده اند.
اگر شما برای کلیدواژه های طولانی رتبه ی خوبی دارید و کاربران وارد سایت شما می شوند و محتوای موردنظرش را پیدا نمی کند مطمئنا بدون هر گونه عملیات دیگری آن را ترک می کند. البته تجربه ی کاربری و رابط کاربری ضعیف هم تاثیر خاص خودش را دارد. اگر وبسایت شما پر از تبلیغات آزاردهنده و پاپ آپ باشد کاربران به سرعت آن را ترک می کنند و هیچ عملیات دیگری در سایت انجام نمی دهند.
می توانید در گوگل آنالیتیکس در بخش نرخ پرش یک چارچوب زمانی خاص تعیین کنید و در این بازه های زمانی نرخ پرش خود را بررسی کنید. بهتر است این نرخ پرش را با توجه به تغییراتی که در سایت انجام می دهید بررسی کنید.
5. صفحات دارای بهترین نرخ تبدیل را در اولویت قرار دهید.
اگر میزان کارایی و نرخ تبدیل هر صفحه ی خود را بدانید و شناسایی کنید می توانید در سایر صفحات خود نیز دخالت دهید و آن ها را هم بهینه سازی کنید.